ZIHOGA Stajı

Otel ve restoran personeli için merkezi ve uluslararası yönetim ve uzmanlık ajansı olan Zihoga programı kapsamında öğrencilerimiz Almanya’da turizm işletmelerinde staj imkanı bulmaktadır. Zihoga programı dahilinde, 2000 yılından bugüne 986 öğrencimiz Almanya’ya gitmiştir. Covid 19 pandemi sürecinde, ülkemiz Almanya tarafından yüksek risk ilan edilmiş ve tüm işlemler şimdilik stajları askıya almıştır. Durum değişir değişmez, tarafımıza gelecek bilgilendirme doğrultusunda çalışmalarımıza devam edeceğiz.

Zihoga Stajı nedir?

Bonn/ZAV-Zihoga stajı, Almanya’nın Turizm Fakültesi öğrencilerine tanıdığı bir staj programıdır. Almanca dersi alan öğrenciler 3. dönem sonunda sömestr tatilinden önce Almanca dili sözlü mülakat sınavına alınırlar. Bu sınav, öğrencinin günlük hayatta anlama ve konuşma becerisini ölçer. Bu sınavdan sonra öğrencinin Almanca dilini öğrenmeye devam edeceği bir dönemlik bir süre daha vardır. Öğrenci, 2. sınıfın yaz tatili itibariyle 90 gün Zihoga stajına gidebilir. Eğer Almanca dersini seçemediniz, ama Almanca diliniz var ve mülakatı geçerseniz yine Zihoga stajına gidebilirsiniz.

Almanya’da staj yapacağınız işletme, otel, pansiyon, restoran, bistro, dönerci, pizzacı olabilir. Sınavı kazanan öğrenciler ilan edildikten sonra 2 nüsha form doldurulur ve 2 adet resim istenir. Belgeler, Fakülte tarafından toplu halde Bonn Zav’a gönderilir. Tüm başvurular bir havuzda toplanır ve işverenlerin ihtiyacı dâhilinde öğrencilere sözleşme düzenlenir. Öğrencinin adına sözleşmeler gelmeye başlar. Ocak ayında giden formlar Mart ayı sonu gibi dönmeye başlar ve Haziran ayı sonuna kadar devam eder.

Staj süresi, her yıl sınavlar bittikten sonra başlatılır.

Sözleşmesi gelen öğrenci, öğrenci işlerinden öğrenci belgesi alır ve bununla pasaport işlemine başlar. Yeşil pasaport ile staja gidilmez. Pasaportunuz hazır olunca, 89 günlük olmak üzere Idata’tan konsolosluk vize randevusu alınır. 89 güne kadar alınacak vizeler için Antalya’da Alman Konsolosluğu hizmet vermektedir. 90 ve üzeri vize başvurusu için İzmir’deki Almanya Konsolosluğuna gitmek zorunludur. Fakültemizde ilgili koordinatör tarafından bilgi desteği verilmektedir.

* Öğrencinin Gideri:

Konsolosluğa gitmeden önce seyahat sigortası (yaklaşık 30 Avro) yaptırmak zorundadır. Pasaport ve uçak bileti giderleri de öğrencilere aittir.

* Öğrencinin Geliri:

Almanya’ya giden öğrenciye bir defaya mahsus olmak üzere 150 Avro bilet parası verilir. Her ay 350 Avro ödeme yapılır.

* Konaklama

3 öğün yemek ve sağlık sigortası işletme tarafından verilmektedir.

Bahşiş işletmeye göre ya bireye verilir, ya da havuzda toplanır ve paylaştırılır. Bu zamana kadar edinilen deneyime göre, yaklaşık maaş kadar bahşis alınır.

* Staj

Çalışma süresi, günde 8 saat olmak üzere haftada toplam 40 saattir. Çalışma süresinin fazlası işveren tarafından mesai olarak ödenir. Bu uygulama işletmeden işletmeye farklılık göstermektedir. Öğrenci Almanya’ya gittiğinde işletme sahibiyle bizzat görüşerek kararlaştırabilir.

Almanya’nın her bir iline, köyüne, beldesine gönderilebilirsiniz. İşletmeler bazen aynı anda üçer beşer kişi bazen de tek öğrenci alabilir. Eğer işletme ile öğrenci arasında memnuniyet sağlanırsa, öğrenci mezun oluncaya dek, birçok kez aynı işletmeye ya da tekrar başvuruda farklı yere gidebilir.

Kontenjan sorunumuz yoktur, sınavı kazanan her öğrenciyi göndermek üzere form düzenlemekteyiz. Ancak bazen Almanya’daki talebe göre, bir kaç kişi açıkta kalabilir.

Bu şekilde defalarca giden öğrencilerimizden bazıları şu an Almanya’da devamlı çalışmakta ya da kendi işletmelerini işletmektedir. Stajyer olarak her zamanki gibi, her iki taraftan da şikâyetler olur. Ama prensibi olan her kişi, Almanya’da kazanır ve başarır.

Ayrıntılı bilgi almak isteyen öğrencilerimiz, Zihoga stajı sınavlarından önce Almanca Okutmanı ile iletişime geçebilir. Turizm Fakültesinde kayıtlı olmayan öğrenci bu imkandan faydalanamaz.

 

Eklenme tarihi :4.10.2022 16:41:18
Son güncelleme : 4.10.2022 16:41:18